Detail hesla - Alimentární intoxikace

Alimentární intoxikace



Slovníková definice
Onemocnění gastrointestinálního traktu vyvolaná bakteriálními toxiny. Mají velmi krátkou inkubační dobu a probíhají bez horečky. Hlavními příznaky jsou zvracení a vodnatá stolice. Onemocnění vzniká 2 až 9 hodin po požití kontaminované potravy, obvykle s rychlou úpravou klinického nálezu.

Plná definice
V našich podmínkách je nejčastější stafylokoková enterotoxikóza. Toxin vede k sekreci tekutiny do lumen střeva bez poškození střevní sliznice. Ověření původců nákazy je možné pouze laboratorně. Provádí se především průkaz toxinu ze stolice, zvratků, zbytků jídla imunologickými metodami, event. mikrobiologické vyšetření podezřelých potravin.
Pro terapii je rozhodující rehydratace. Iniciální terapie je vždy shodná: úprava vodního a minerálního metabolismu. V domácích podmínkách podáváme minerálku nebo Valíkův roztok (ve 250 ml vody rozpustit 0,59 g NaCl, 0,42 g NaHCO3, 0,28 g KCl a 6,75 g glukózy). Hospitalizace je nutná u osob s dehydratací a při podezření na botulismus. V diferenciální diagnóze zvažujeme i neinfekční etiologii: otravy těžkými kovy, léky, houbami, rybím masem apod.

Tab. Nejčastější alimentární intoxikace

Agens Toxin Inkubace Zdroj / vehikulum nákazy
Staphylococcus aureus termostabilní 1–6 hodin osoby s panariciem cukrářské výrobky, smetanové krémy, sekaná, paštiky
Bacillus cereus termostabilní  1–6 hodin rýže, těstoviny,

termolabilní  8–16 hodin maso, mléko, zelenina, orientální strava
Clostridium perfringens typ A termolabilní 8–16 hodin maso, masové omáčky, minutky, fazole
Clostridium botulinum termostabilní 18–36 hodin domácí masové konzervy, klobásy, uzené maso, vakuované potraviny, zeleninové konzervy

Marie Staňková, Vilma Marešová, Jiří Vaništa
Převzato z
Repetitorium infekčních nemocí. Praha: Triton 2008.
http://www.tridistri.cz



Autor: Redakce

Design and code by webmaster